"Good morning Suomi-Finland!"

Aurinko paistaa ja linnut laulaa ja suomalainen ottaa aurinkoa! No ei, todellisuudessa vain eka kohta pitää paikkanasa. En ole nähnyt täällä linnun lintua ja aurinkoa täällä ei pysty ikinä ottamaan tuon ainaisen pilviverhon vuoksi...mutta saahan sitä haaveilla. :) Chengdu onkin kohdellut minua vähän huonosti, koska sää on ollut suorastaan jäätävä. Minä tuun Suomesta, mutta en siedä kylmää! Oikeasti mulla on aina, ihan aina, nenä syväjäässä. Hyvä ettei se ole tippunut kokonaan päästä vielä, kun olen palellut niin kovin.

Kylmyys ei ole Kiinassa mitään Suomeen verrattuna, mutta ei ole myöskään ikkunoiden tiivisteet tai lämpöpatterit - niitä kun ei ole ollenkaan. Eli jos ulkona mennään +2 lämmöllä, sillä samalla mennään sisälläkin. Sama juttu oli Espanjassa, paleltiin porukalla ja pidettiin toppatakkeja sisällä. Okei, meillä on neljä ilmalämpöpumppua...mutta vaikka ne puhkuisi kuinka, en saa kämppää riittävän lämpimäksi. Mutta tänään todellakin paistaa aurinko taas! En uskalla vielä kovin toivoa lämpöisiä kelejä, sillä kesällähän täällä mennään uskomattomilla lämpötiloilla ja kosteudella. Voisin arvella, että yli +40 asteen kohdalla suomalainen hikoilee kuin pieni possu. Sitä odotellessa.

Niin joo, ei ollut edes tarkoitus höpötellä säästä. Mutta eipä oikeastaan mistään sen tärkeämmästäkään. Voisin kertoa, että meillä on koulussa yksi munkki. Ei mikään rinkeli, vaan ihan oikea (luultavasti buddhalainen) munkki. Chengdu sijaitsee ihan Tiibetin naapurissa ja täältä löytyy pari temppeliäkin, joihin haluan vielä ehdottomasti käymään. Munkkeja oransseissa tai punaisissa kaavuissaan (joku fiksu voisi selittää tuon vaatetuksen värieron?) hiihtelee meidän tavallisten kuolevaisten joukossa silloin tällöin. Tämä meidän kouluun tullut munkki kulkee koulussa yllään pelkkä oranssi kaapu, lenkkarit ja reppu. :D Minua kiinnostaa uskonnottomana eniten juuri buddhalaisuus....saas nähdä muutanko Tiibetiin vielä.

Lisäksi voisin kertoa, että jostakin syystä tämä meidän piskuinen kotimaamme Suomi tuntuu aina herättävän mitä erinäisempiä uskomuksia ja luuloja. Minulta on Espanjassa kyselty, asuuko suomalaiset kenties igluissa (ja vieläpä tosissaan); minua on sanottu norjalaiseksi ja kun olen korjannut olevani suomalainen, on todettu että sehän on melkein sama asia; juuri Espanjan-vaihtoni aikana tapahtui se Islannin tulivuorituhkakriisi, jolloin minulle sanottiin koulussa, että hitto kun teiltä Suomesta tulee sitä tuhkaa ilmakehään. :) Kiinassa minulta on kysytty, tekeekö suomalaiset mitään muuta kuin käyvät koulussa ja töissä ja todettu samaan henkäykseen, että ei varmaan kun siellä on niin kauhean kylmä. Tämä oli kyllä aika hyvä heitto. :D

Täällä koulussa olen joutunut moneen kertaan näyttämään kartalta Suomen. Jostakin syystä Ruotsikin tiedetään paremmin kuin meidän kylmä pohjoinen kotimme! Minulta kysellään myös aina vain, osaanko venäjää - tuntuu olevan yleinen uskomus, että Suomi ja Venäjä ovat ihan best friends ja kaikki suomalaiset puhuu venäjää... Voin kertoa, että olen opiskellut myös venäjää, mutten osaa enää sanaakaan. :) Seuraavaksi minulta ja meidän ruåttalaisilta kysytään, että puhutaanko me samaa kieltä? Melkein samaa ainakin? Viimeksi tänään kerroimme, että ruotsi muistuttaa kyllä norjaa ja tanskaa, muttei pätkääkään suomea. Mitä kieltä suomi sitten muistuttaa? Kerroin, että ainoastaan viro on jotakin suomeen päin, mutta harmi vaan kukaan ei ole koskaan kuullut sitä (ruotsalaisia lukuunottamatta).

Lisää hämmennystä aiheuttaa se, että minä ymmärrän ruotsia ja mainitsin lähes kaikkien (lasketaan joukosta pois minun veljeni) suomalaisten puhuvan naapurimaan kieltä, koska se on meidän toinen virallinen kieli. Sinne ne jäi kaikki tänäänkin ihmettelemään, että mikä ihme kansa nuo suomalaiset oikein on! Meidän luokalla on muuten yksi hauska italialainen heppu, Ricardo, joka jaksaa joka päivä toivottaa jollekin huomenta omalla tyylillään. Eräänä päivänä luokasta kuului "Gooood mooooorning Suomi-Finland!". :D

4 Response to ""Good morning Suomi-Finland!""

 1. Unknown says:
  18. maaliskuuta 2011 klo 4.32

  Josefiiina! Unkarissa, siellä myös puhutaan suomalais-ugrilaisesti - ja jossain Venäjällä, saarekkeissa. Kirsti

 2. Josca says:
  18. maaliskuuta 2011 klo 12.29

  Ihan totta muuten! Mulla on viime keväältä yks unkarilainen tuttu ja nyt kun sanoit, ni muistan hämärästi käyneeni joskus keskustelun aiheesta...en vaan millään uskonu sillon, että suomen ja unkarin kieli on sukua toisilleen. :)

 3. Unknown says:
  23. maaliskuuta 2011 klo 2.33

  Mainittakoon että puhun ruotsia niin halutessa. Och toiseksi det här idässä är vähemmän svenskatalande populaa. Muuten kuitenkin hallitsen ruotsia suomen virallisen mittapuun mukaan virkamiestasolla.

  Ja kuten huomasit, liityin julkisesti lukijakuntaan.

 4. Josca says:
  23. maaliskuuta 2011 klo 11.33

  Hahahahah, ihan kiusallani laitoin sen kommentin tonne väliin ja arvasin et vähintään porukat kertoo siulle. ;D Tack vaan liittymisestä!

Lähetä kommentti