Nyt olemme syvällisten kysymysten äärellä, rakkaat lukijat. Olen joutunut viime aikoina kyseenalaistamaan osaamiseni biologiassa. Olen jopa joutunut pohtimaan voiko olla mahdollista, että minulta on mennyt ala-asteen biologiassa jotain pahasti ohi. Mutta ei, tarkistin tietoni vielä Wikipediasta. Tomaatti nimittäin on todellakin kasvi ja kirsikkatomaatti tämän isomman kaverin serkku - mutta yhtälailla kasvi. Kiinassa näin ei ole. Ehei, täällä tomaatti on hedelmä. :) Etenkin pieni ja soma kirsikkatomaatti.
Tämä suuri pohdinta sai alkunsa, kun aloin ostaa kiinalaisesta supermarketista valmiita hedelmäsalaatteja. Ne ovat ihania sekoituksia kaikkine vesimeloneineen ja kiiweineen, ja hintaa tuollaiselle välipalalle jää n. 50 senttiä. Mutta yksi ongelma näissä hedelmäsalaateissa on... sinne on nimittäin tungettu tomaatteja. Keltaisia, punaisia, pikkuruisia kirsikkatomaatteja. Olen ollut hämilläni - tomaattihan laitetaan vihersalaattiin! Tämä mieltäni askarruttanut kysymys huipentui sitten eilen finaaliinsa. Sillä kyllähän nyt tomaatti vielä hedelmäsalaatissa menettelee, en vain ole tottunut sellaiseen...
Mutta eilen minä ostin pullan. Olen himoinnut kiinalaisia pullia kaupoissa ja kauan ja kuolannut pullarivistöjen edessä. Nyt vihdoin koin itseni riittävän kiinalaiseksi ja ostin paikallisen hedelmäpullan. No arvaatte varmaan, miksi se punainen pieni pallero pullan päällä lopulta paljastui?? Mussuttelin kotona onnellisena leivostani ja päällä olevat kiiwit ja ananakset upposivat hyvin...ja kun viimein haukkasin sitä kirsikaksi luulemaani tomaattia, en voinut kuin nauraa! Kyllä, alan vahvasti uskoa, että Kiinassa tomaatti ON hedelmä. :)
Minulle on myös selvinnyt eräs toinen mysteeri. Kerroin joskus aiemmin tässä blogissa, kuinka me ostettiin vahingossa kioskista kuumaa appelsiinimehua. Silloin oli suomalaisten mielestä lämmin päivä, sillä aurinko paistoi ja lämpötila lähenteli kahtakymppiä. Melkein kesä siis! Ja silti kiinalaiset myivät meille tulikuumaa mehua... Sangen erikoista. No eilisellä kampaajareissulla minulle tarjoiltiin taas juotavaa. Se on täällä tapana: missä oletkin niin eteesi kannetaan lasi täynnä juotavaa ja lasi täytetään sitä mukaa, kun hörpit siitä. Useimmiten tarjolla on teetä, esimerkiksi ravintoloissa. Kynsipaikassa taas tarjottiin mehua.
Mutta kampaamossa minulle tuotiin lasillinen vettä. Ja kun siemaisin juomaani, huomasin sen olevan keitettyä - vielä kumaa - vettä. Seassa kenties ripaus sitruunaa mausteena. Ryystin siinä lämmintä vettäni (vähän pöljän näköisenä kyllä) ollakseni kohtelias ja mietin, että mikä ihme näitä kiinalaisia vaivaa - ne kun tekevät kaiken ihan päinvastoin kun me! Ryhdyin selvittelemään asiaa ja huomasin, että kyseessähän on vain sichuanilainen (tämä meidän maakunta) tapa. Kiinalaisten ja etenkin sichuanilaisten mielestä vain hullut juovat talvella kylmää vettä! Ja me ulkomaalaiset. :D Täällä tarjoillaan kuulemma myös usein keitettyä olutta ja tarjoilija saattaa pahoitella, jos olut on ehtinyt hieman jäähtyä... Veden keittämiselle on sentään olemassa järkevä syy, sillä Kiinan hanavettä ei saa juoda ilman kiehautusta - mutta miksi olut pitää keittää??
Näin meillä. Tänään alkaa muuten pitkät vapaat! Ensi tiistai on Kiinassa jonkin sortin pyhä, joten nämä tekevät huomisen duunia ja pitävät sitten maanantain vapaata - eli ei koulua neljään päivään! Meille tulee myös viikonloppuna kerrankin vieraita, kun pari Juhan työkaveria saapuu Chengduun.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
0 Response to "Kiina-ilmiöitä"
Lähetä kommentti