Kiinalainen pupujussi

Zao! Eli huomenta. Tosin teistä suurin osa vetelee vielä unta nassuun peiton alla.

Koska Suomessa vietetään pääsiäistä, ajattelin kertoa vähän lisää kiinalaisten uskomuksista. Tässä ateistien luvatussa maassa ei huomaa pääsiäistä tai muita kirkollisia juhlia (tosin eikö pääsiäinen olekin vähän kärsimysjuhla?) mitenkään, paitsi joulun. Chengdustakin löytyy tuosta melko läheltä meitä rakennus, jonka kyljessä lukee vuoden jokaisena päivänä "Merry x-mas!". Olen kuullut että osa kansainvälistyneistä kiinalaisista viettää joulua omalla tavallaan - eli hankkii kuution dynamiittia sekä muita raketteja ja paukuttelee niitä tohkeissaan samalla kun mölyävät. Se siitä suomalaisten rauhallisesta ja idyllisestä juhlasta. :) Luin eräästä opuksesta, kuinka kiinanopettaja oli tiedustellut suomalaiselta joko hän on hakkinut ilotulitteet joulua varten. Ja suomalainen vastasi, että en - jouluna kun bruukataan vain istua yhdessä ja hiljentyä. Sitä kutsutaan meillä hauskanpidoksi.

Sen sijaan kiinalaiset juhlivat näyttävästi omaa uutta vuottaan, joka on vuoden tärkein kekkeriaika. Näiden kalenterin mukaan kiinalainen vuosi vaihtuu about kuukauden meidän uuden vuoden jälkeen. Ja siitähän saadaan tässä maassa aikaiseksi uskomaton kansanliike ja bileet! Kevyesti arvioituna sadat miljoonat (jep, miettikääpä sitä...) kiinalaiset pyrkivät kotiseudulleen ja junaliikenne on aivan tukossa. Innoikkaimmat ja eniten lippuja haluavat saattavat jonottaa päiväkausia saadakseen paikan junan torakkaosastolle parin tuhannen maanmiehensä kanssa... voin vain kuvitella kuinka rentouttavia nuo jopa viikon kestävät junamatkat ovat. :) Uutena vuotena ilmaan ammutaan enemmän raketteja kuin suomalaiset saavat ikinä posauteltua ja nämä juhlathan kestävät helposti sen pari viikkoa. En yhtään ihmettele jos täällä kuolee aina uutena vuonna myös pari miljoonaa lemmikkiä sydänkohtaukseen...

Itse en ole noita kinkereitä nähnyt, mutta kuullut niistä kyllä melko paljon. Eniten minua kiinnostaa kiinalaisten taikausko, joka liittyy esimerkiksi uuteen vuoteen. Vuoden ensimmäisen päivän tekoset määrittävät koko loppuvuoden onnen, joten silloin ei parane siivoilla kämppää (hyvä onni saatetaan vahingossa lakaista ulos) tai leikata hiuksia (onni voidaan tietty myös vahingossa leikata pois). Kiinalaiset uskovat muutenkin kaikkeen - minun mielestäni - hassuun. Luin kerran eräästä kirjasta, kuinka yhtenä kesänä Kiinassa ei ollut hyttysiä. No itikathan olivat tietysti tehneet kuuman kesän vuoksi itsemurhan lentämällä kaikki päin seinää! Selvähän se, ei asialla varmastikaan ole mitään tekemistä kuumuuden tai kuivuuden kanssa. :)

Toinen erittäin mielenkiintoinen seikka on kiinalainen astrologia eli horoskoopit. Täällä on aivan erilainen systeemi horoskoopeille kuin meillä ja niihin ihan oikeasti uskotaan. Jokainen uusi vuosi tuo tullessaan yhden horoskooppimerkin nimikkovuoden ja nyt vietetään jäniksen vuotta. Sattumoisin minä olen pupujussi kiinalaiselta horoskoopiltani (merkki määräytyy syntymävuoden mukaan). Good, sillä tämän vuoden pitäisi olla minun onnen vuoteni! Ennustuksen mukaan tulen tänä vuonna nauttimaan satumaisesta onnesta niin työasioissa, rahassa, rakkaudessa ja kaikessa mitä nyt ikinä keksinkään haluta tai tehä - ei kuulosta lainkaan hullummalta! Kani on kuulemma luonteeltaan älykäs, ahkera, järjestelykykyinen, mukavuudenhaluinen (oh, yes!) ja kehittää jatkuvasti tietojaan ja taitojaan... No en nyt osaa sanoa tunnistanko itseäni ihan kiinalaiseksi pupuksi, mutta onneksi elementtini on sentään tuli eikä esimerkiksi puu tai maa.

Tullessani Kiinaan silmäni osuivat heti punaisiin huiveihin, joita lapsilla on kiedottuna kaulaan ja miehillä auton antenniin tai vaikkapa sivupeiliin. Mietin pitkään mitä niillä yritetään kertoa, mutta sitten sain selville mitä niillä yritetäänkin karkottaa: epäonnea. Jäniksen vuonna pupuja voi vaania paha onni ja punainen huivi on loistava keino pitää se poissa. Olen kuullut, että kaikkein tehokkain ase on kuitenkin punaiset alusvaatteet. En tiedä miten tämä punainen tukka toimii, mutta minä luotan siihen. On se nyt jotain niin erikoista, että varmasti paha onni säikähtää ja hyppää naapuriin pitkäkorvaan tämän kanin sijasta!

Ainiin, koska tänä vuonna kaikkialla myydään pupujussitavaraa (on tyynyä, mattoa, tauluja...) on myös lemmikkikanien suosio noussut arvoon arvaamattomaan. Kiinalaiset eläinaktivistit (kyllä, tästä maasta löytyy myös inhimillisiä ihmisiä!) ovatkin nyt huolissaan siitä miljoonien pupujen määrästä joka kenties hylätään seuraavan uutena vuotena. En tiedä pitäisikö minun palata tänne silloin pelastamaan pari miljoonaa kania...

0 Response to "Kiinalainen pupujussi"

Lähetä kommentti