Pandakeskuksessa

Zaoshang hao, eli hyvää huomenta!


Mulla on täällä jo puolipäivä, kun muut siellä Suomessa vaan vielä vetää unta palloon. Omaksuin tämän aikaeron aika helposti, mitä nyt aamuisin meinaa olla pieniä vaikeuksia nousta ajoissa kun tuntuu, että on yö.

Sitten eiliseen. Vaikka täällä myydään kaupassa eläviä kaloja, käveleviä kilpikonnia ja rapuja jotka vielä puhaltelevat suustaan kuplia, on tässä kaupungissa jotain hyvääkin eläinten kannalta! Chengdusta löytyy pandojen tutkimus- ja kasvatuskeskus, joka on täynnä hellyttäviä karvaisia möhömahoja, joita ei juuri missään muualla maailmassa näekään. Tai no kenties lukittuna eläintarhoihin, mutta Kiina on ainoa maa, jossa panda elää luonnonvaraisesti.

Chengdun pandatutkimuskeskus
Keskus oli kuvankaunis punaisine paperilyhtyineen
Pandoja katsomaan oli pakko päästä jo eilen ja voi herranjestas, miten suloisia ne isot mustavalkeat nallukat olivat! Paras oli karvakamu, joka mussutti bambua selällään ja lateli kuoret mahansa päälle. Käveltyämme ensin muualle ja palattuamme hetken päästä paikalle panda oli lähes peittynyt bambun kuoriin ja rouskutus vaan kuului keon alta. :DTästä se aloitti syömisen...
...ja tähän se oli jo päässyt. :D
Ja täytyy kehaista tuota mestaa, sillä paikka aloitti 24 vuotta sitten pelastamalla luonnosta kuusi jättipandaa ja nykyisin siellä elää ja lisääntyy luonnonvaraisesti 83 nallea. Jättipandan lisäksi keskuksesta löytyy punaisia pikkupandoja sekä joutsenlampi mustine joutsenineen sekä värikkäine kaloineen. Kaloille saa ostaa ruokaa annettavaksi ja tämän takia ne parveilevatkin päällekkäin laiturin läheisyydessä. Samaan aikaan ilkeä musta joutsen nokkii niitä joko häätääkseen kalat pois ruoka-apajalta tai sitten ihan vain syödäkseen kalan. En saanut selvää kummasta oli kyse.

Ilkeä joutsen

Pandanpoikasia.
Kun pandat oli nähty, odottelin hetken yksikseni keskuksen edessä. En ole vielä liikkunutkaan täällä kaduilla ilman Juhaa ja täytyy sanoa, että siinä yksin seisoessani minua tuijotettiin vielä enemmän kuin normaalisti. En tiedä onko valkoihoinen ja punatukkainen yksinäinen nainen jotenkin jännittävä näky, mutta eräs kiinalainen nappasi minusta kuvan. :D Viikonloppuna tunnistin ensimmäisen kiinalaisen sanan, kun taksikuski kutsui meitä ulkomaalaisiksi. ”Laowai” tarkoittaa näille ulkomaalaista (eli vähän niin kuin alienia) ja nämä myös tekevät selväksi, kuka täällä on laowai. Taksikuskit höpöttävät meille kiinaa jatkuvasti ja tuntuvat ihmettelevän, miten joku nyt ei voi osata maailman puhutuinta kieltä. Kieltä, jota puhutaan tasan tässä yhdessä maassa! No ehkä keväämmällä osaan jo vastatakin jotain, kunhan saan kieliopinnot käyntiin.

0 Response to "Pandakeskuksessa"

Lähetä kommentti