Joo ne oli ne Muumit, kun teki meiän Liusta tuollaisen

Aamu alkoi tutulla olkaan koputuksella. Käännyin ympäri ja huomasin, että  minua tapittaa kolme kiinalaista silmäparia. Pian yksi tytöistä kysyi villatakkinsa uumenista silmät ymmyrkäisinä: “Josefina, don’t you feel cold in that t-shirt…?”  Kylmä?? Ei mulla oo yhtään kylmä, minähän nautin!! “You are so weird!” kuului kiinalaisten kommentti. No varmasti olen paikallisten mielestä, sillä Chengdussa on kuulemma nyt virallisesti tosi kylmää. Ihan melkein jääkaudelle ollaan menty! Sallikaa rakkaat kiinalaiset minun nauraa, koska +25 EI ole vielä nähnytkään talvea – sehän on suomalaisen kesän huippulukemia ja näiden ainaisten 35 asteen jälkeen erittäin miellyttävä sää jääkarhulle!
Elokuu on oikeasti toinen vuoden kuumimmista kuukausista näillä hoodeilla, mutta nyt on parina aamuna tosiaan tipahdettu alle kolmenkympin. Ja se tarkoittaa kiinalaisten mielestä sitä, että on aika kaivaa villapaidat ja kaulahuivit esiin. :D Toimiston siivooja taas käy vähän väliä sammuttamassa huoneeni ilmastoinnin, koska pelkää minun tyttörukan palelluttavan itseni näin vähissä vaatteissa. Ja paikallisilla pysyy ne neuleet yllä, vaikka iltapäivällä lämpötila nouseekin taas jo totuttuihin korkeuksiin. Mutta totta tosiaan minä olen nauttinut siitä, kun tukka ei kiharru kosteudun takia ja voin hiihdellä menemään ilman, että uin hiessä. :)
Mulle ei ole moneen päivään sattunut yhtään kiinalaista tilannetta… Hämmentävää, kerta kaikkiaan! Hovikuski on hakenut minut aamuisin ja vaikkei hakenut tänään, sain ihme kyllä heti toisen pimeän kyydin. Olisin säästänyt tämän päiväisen kuskin kanssa kokonaiset 10 rähmää (eli huikean yhden euron :D), mutta mitäs menin taas avaamaan suuren suuni samalla sekunnilla, kun kuski tarjosi hinnaksi pelkkää kymppiä… Minä pikku neropatti nimittäin tarjosin hinnaksi tismalleen samaan aikaan kahtakymppiä! Damn. Huvitti muuten tuossa yhtenä päivänä, kun selitin, että on se minun oma kuskini sitten etevä, oikein niinkuin todella hyvä kuski. Että se ajaa ihan pokkana jalkakäytävällä ja käyttää bussikaistaa, ei anna tietä muille eikä missään nimessä hidastele yhtään! Perfect! Tajusin jo itsekin, että jotain tuossa kuvailussa on pahasti pielessä. Mistä lähtien hyvä kuski on ajanut vaarallisen kovaa, tunkenut autolla jalankulkijoiden sekaan, kiihdytellyt pikkuisella kotterollaan kaikkien eteen, ohitellut, kiilannut, painellut bussikaistaa ja tööttäillyt jokaiselle, joka uskaltaa auton lähellekään??
No Kiinasta asti. Tuollaista rallikuskia oppii ihan toden teolla arvostamaan, sillä hänen ansiostaan pääsen vikkelästi töihin. Toista se on sellaisten kilttien kuskien kanssa, joiden peli on menetetty saman tien, kun ne laskevat sen ensimmäisen auton eteensä. Kohta niitä autoja on nimittäin siinä edessä helposti pari sataa! Tärkein sääntö Kiinan liikenteessä onkin, että älä never ever anna tietä kenellekään. Ei koskaan. Ikinä. Jäät nimittäin jumiin siihen niin, sillä kukaan toinen ei takuulla tule ajatelleeksi, että “Hmmm, olenpa kiltti ja annanpa tietä tuolle ihmisotukselle”. On ihan yleinen totuus tässä maassa, ettei sääntöjä noudateta – varsinkaan liikenteessä. Kiinalainen selitti asian näin: “You European people like to follow rules, but we Chinese don’t. We don’t even know the rules – if there is some”. Näillä mennään, turvallista matkaa! Ainiin, ei varmaan tarvi edes mainita, ettei täällä tunneta turvavöitä?
Tuossa viikonloppuna käytiin muuten taas yksi mielenkiintoinen keskustelu aiheesta “kiinalaiset ja ruoka”. Siitä aiheesta voi ammentaa niin uskomattoman paljon, etten varmaan ikinä kyllästy! Tällä kertaa kuulin paikalliselta, kuinka nimenomaan luinen liha, kaikki sian ulokkeet (kärsä, saparo, korvat ja sorkat, yummy…) ja esimerkiksi kananvarpaat (jep..) ovat suurinta herkkua kiinalaisen mielestä. En tohtinut mitenkään kertoa, että minä myin niitä ennen Kiinaan tuloa koirille herkuiksi! Kuten myin sammakoita ja kilppareita lemmikeiksi, en ruoaksi…. Täällähän ne ressukat ovat ihmisten sapuskaa siinä, missä riisikin. Mutta suureksi hämmästyksekseni sainkin seuraavaksi kuulla, että me länkkärithän ne vasta hassuja ollaan, kun syödään eläintenruokaa! Juu-u, meidän paras kananosa eli rintafile kelpaa Kiinassa vain kulkukoirille. Sellaista inhottavaa kokolihaa, ei yhtään rustoakaan! Hyi olkoon! Miten voi olla näin vastakkaiset ajatukset siitä, mikä on hyvää?? :D
Tosin kammottavin tieto oli se, että oikein kunnon kiinalainen myös paistaa ja pureskelee istukan synnytyksen jälkeen… “Because it’s good for your body”.  (Toimituksen huomautus – kiinalaisten mielestä AIVAN kaiken voi perustella tällä lauseella) Jotenkin mulla ei silti herännyt yhtään ruokahalu, kummallista? “Chinese can eat everything, I mean e-v-e-r-y-t-h-i-n-g” kiteytti aika hyvin koko tuon aiheen. Joten olenpa varovainen, ehkä nämä syövät vielä minut, kun alkaa yllättäen hiukoa... Ei sitä hei kiinalaisista koskaan tiiä. ;)

Kiinalaisia muumeja!
Ja tästä päästäänkin näppärästi muumeihin! Tai siis muumikekseihin, joita löysin kaupasta ja jotka järjestelin tohkeissani riviin (ihan totta) saadakseni todistusaineistoa tuosta ihmeestä. Muumit ei ole täällä mitenkään kova juttu, ehei. Senpä vuoksi innostuin ihan kamalasti muumipipareista! Mutta Muumit itsessään ovat Kiinassa huono juttu, ei ollenkaan sopivaa viihdettä muksuille. Jaa miksi?? Koska Muumeissa ei toteudu Jing ja Jang! Saa nauraa, mutta tämä on ihan totta (kiinalaisten mielestä). :D Kaivelin arkistoista Hesarin uutisen, jossa kerrottiin kuinka Kiinan viranomaiset tahtoivat sensuroida (oi kyllä!) Muumi-elokuvan. Selitys oli seuraava: “Kiinalaisen opetusperinteen mukaan vanhemmat ja opettajat kertovat lapsille, mikä on hyvää ja mikä pahaa. Näytelmässä hahmoilla on kuitenkin omat luonteensa, eivätkä he ole kaikki  selvästi hyviä tai pahoja".

Hui kauheeta - omin aivoin ajattelevia Muumeja?? Ei kai! :D
Mutta näin tätä maailman suurinta kansaa ohjaillaan. Ihan totta. Kuuluisa kiinalainen toisinajattelija Liu Xiaobo varmaankin katsoi pienenä liikaa Muumeja…
Ps. Kyllä jumankauta syö naista, kun kotimatka töistä kestää kaksi tuntia!!! Se on niin pirun ihanaa käyttää päivässä 9 tuntia töihin ja 3 työmatkoihin. Voi kukkakärpänen sentään! Voin vannoa, että Suomen työpäivät ja matkat menevät todellakin leikillä läpi tämän jälkeen.... Niihin menee silti yhteensä vähemmän aikaa, kuin täällä pelkkään duuniin. Jotain huonoa tässä Kiinassakin näköjään on. Räyh.

0 Response to "Joo ne oli ne Muumit, kun teki meiän Liusta tuollaisen"

Lähetä kommentti