Kyllä länkkäri länkkärin tuntee

Ette usko kuinka mukavaa on kohdata Kiinassa muita länsimaalaisia! En ole koskaan aiemmin joutunut tekemään näin suurta erottelua länkkäreiden ja muiden välillä, sillä tähän astinen matkailuni on kohdistunut Eurooppaan. Kiinassa western people on käsite, jota kiinalaiset meistä käyttää ja jota me kalpeanaamat myös itse käytämme. Laowai on myös kovin tuttu nimitys, mutta se tarkoittaa enemmänkin ulkomaalaista eikä ole kovin kohtelias ilmaisu. Mutta niin, ne toiset länkkärit! Jos kiinalaiset tuijottaa meitä, niin minä olen kyllä lähes yhtä paha...en voi olla tuijottamatta, kun näen keltaisessa vilinässä jotain valkoista! Se on kuitenkin sen verran harvinaista Chengdussa.

Ja mikä saumaton yhteisymmärrys voi löytyä heti aivan vieraan ihmisen kanssa, ihan vain siksi että me molemmat tulemme lännestä. Tänä aamuna seisoskelin tuossa meidän kadulla matkalla tohtorille ja aloin jo huolestua kun varttiin missään ei näkynyt taksin taksia. Se on jo pitkä aika, sillä normaalisti meidän katu kuhisee takseja! Törötin siinä ja raavin päätäni, kun mietin että voihan rähmä jos tähän nyt tulee vielä kiinalaisia varastamaan sen ainoan vapaan taksin...

Kunnes viereeni käpytteli länkkäri. Ja kysyi ihanan selkeällä englannilla odotanko taksia. Kerroin että huonolta näyttää ja heppu ehdotti tiimityötä: hän menee tien toiselle puolelle ja jos hän saa vapaan taksin sieltä, niin minä voin ottaa sen. Ihan vain koska olin kuitenkin odottamassa ennen häntä ja vielä lääkärille menossa. Mikä kiltteys, mikä oikeudenmukaisuus! Tarviiko edes kertoa, että tällaista ei tapahdu kiinalaisten kanssa? Never ever. Heppu sai hetken kuluttua vapaan taksin omalta puoleltaan ja minä kipitin onnellisena kyytiin. :)

Vatsataudista selvittiin kyllä, mutta minä olen yskinyt nyt neljä viikkoa ja ajattelin viimein tehdä asialle jotakin. Varmaan olisin voinut yrittää mennä johonkin alueeni sairaalaan, mutta mitäpä minä siellä tekisin kun kukaan ei ymmärrä ketään ja kaikki vain hössöttää ja mölyää täysillä. Onneksi Chengdusta löytyy parikin kansainvälistä tohtoria ja varasin ajan tuohon meidän läheiselle Global doctorille, joten ei muuta kuin sinne. Klinikalta löytyy kolme jenkkiläistä lääkäriä ja liuta kiinalaisia spesialisteja, jotka hekin puhuvat englantia - hämmentävää! Tapasin yhden näistä jenkeistä ja oli kaiken kaikkiaan yllättävän hauska reissu lääkärikäynniksi.

Ensin juteltiin tohtorin kanssa hiuksistani ja kaveri oli innoissaan nähdessään jotain näin jännää. Seuraavaksi sain tupakoinnista kymmenen minuutin saarnan, jonka takuulla ansaitsinkin... Sitten kurkattiin suuhuni ja sieltä löytyi taas jotain "really exciting!". En tiedä eikö tohtori ole tosiaan ennen nähnyt kielikorua, mutta kamalan tohkeissaan se oli asiasta. "You have all kind of funny tricks!" :D Mullahan on juu taskut täynnä temppuja lääkäreiden varalle! Olin melko varma, että olen hankkinut keuhkoputken tulehduksen, mutta thank god kyse lienee vain pahasta siitepölyallergista. Huomasin jo yli kuukausi sitten ensimmäiset oireet ja tämä yskä on kuulemma vain seurausta siitä. Mene ja tiedä, mutta ainakin sain ihan oikeat allergialääkkeet, enkä yhtään siementä! Se oli yksi syy mennä länkkärilääkärille - en ajatellut enää syödä siemeniä kaikkiin vaivoihin.

Kallistahan tuo touhu on, mutta matkavakuutus kattaa onneksi kaiken tällaisen. Nyt vaan allergiakuuri nassuun ja toivottavasti köhiminen loppuu! Nämä pillerit tosin toimivat samalla unilääkkeenä, voisin haukotella leuat sijoiltaan.

Ja hei, perjantaina avataan Waterfrontin beach pool!! Meillä on keskellä pihaa palmujen suojissa iso, valkea hiekkabiitsi ja upea ulkoallas. Nyt on ilmeisesti vihdoin kesä kiinalaistenkin mielestä ja me päässään ottamaan aurinkoa ja herättämään huvitusta! Voin kuvitella kuinka hankalaa kiinalaisten on viedä lapsia ulkoaltaalle (en usko että ne itse siellä makoilisivat), sillä aurinkohan ei saa tarttua ei sitten yhtään... Ne on varmaan toppatakeissa siellä, kun me maataan onnellisina valkoiset mahat paljaana. :D

2 Response to "Kyllä länkkäri länkkärin tuntee"

 1. Vilijonkka says:
  18. toukokuuta 2011 klo 20.29

  Yhteenkuuluvuuden tunne ei ylety vain lännestä tuleviin, vaan myös japanilaisiin ja Suomesta katsottuna itäisiin ihmisiin eli venäläisiin... Jännä juttu.

  Pikaista paranemista! Minulla muuten oli myös ensimmäisen Kiina-kevään aikana elämäni hirveimmät allergiaoireet. Noh, ne ovat onneksi helpottuneet, mutta kaksi edellistä talvea täällä kuivassa Pekingissä olen rämpinyt astmalääkkeiden turvin...

 2. Josca says:
  19. toukokuuta 2011 klo 15.27

  Jotenkin pieneen mieleeni ei tullut ennen lähtöä, että Kiinassakin tosiaan on siitepölyä - ja vieläpä paljon pitempi siitepölykausi kun Suomessa... Huoh!

  Olen lukenutkin jostain, että Pekingissä on tosi kuivaa talvisin. Chengdussa taas tuntuu olevan niin kosteaa, että jopa minunkin kuiva ihoni pärjää hyvin, paljon paremmin kuin esim. Suomessa!

Lähetä kommentti